Biophilic Design

De kracht van Biophilic Design een innovatieve vorm van ontwerpen en inrichten waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke elementen in het interieur. Het doel van biophilic interieurs is het herstellen van de band die wij als mens hebben met de natuur. Die connectie zijn we in de loop der tijd steeds meer kwijt geraakt doordat we in verstedelijkte omgevingen zijn gaan wonen en er meer technologie ons leven is binnengekomen.

Biophilic Design kan een oplossing bieden, het is een manier van ontwerpen die een brug slaat tussen de natuur en de bebouwde omgeving. Kamerplanten spelen een rol, maar biophilic design gaat verder dan dat. En doordat we zoveel tijd binnenshuis doorbrengen. Binnen Biophilic Design draait daarom alles om het creeren van een gezonde leef- en werkomgeving. De focus ligt op zintuigelijk en fysiek contact met de natuur.

Veel onderzoek heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur positieve psychologische en fysiologische effecten heeft. Deze effecten kunnen worden nagebootst met binnenomgevingen die rijk zijn aan natuur en op de natuur geinspireerde functies. Werknemers worden productiever, patienten herstellen sneller, shoppers kopen meer en studenten leren beter. Of te wel, het buitgevoel naar binnen creeren is niet zo gek dus! Dat kan onder meer door creatief gebruik van inrichting van het interieur, daglicht, ventilatie planten en water.

De voordelen van Biophilic Design:

Alle ruimtes met natuurlijke materialen en vormen hebben een positief effect voor de gebruikers, minder stress en holistischer denken over (de richting van) ons leven. Het zorgt voor minder stress , minder ziekte verzuim, meer creativiteit, meer focus en geloof mij deze heb ik altijd nodig in mijn leven. En het brengt ons terug naar onze natuurlijke habitat.

Een verbeterde kwaliteit van leven , natuurlijk licht hoort daar ook bij daglicht vanuit meerdere hoeken, direct zonlicht, dag en seizoenslicht, maanlicht en sterrenlicht. Zonlicht verandert van kleur geel in de ochtend naar blauw in de middag en rood in de middag/avond. Wij mensen reageren op deze daglicht kleurenovergang. Net als in de natuur zijn is zonlicht ook gezond voor ons. Alles begint bij de zon, zonder warmte en het licht zou leven op aarde niet mogelijk zijn. Dat zie je heel duidelijk waneer het lente wordt. Als de zon langer begint te schijnen, ontspruit het groen uit de aarde. Planten vangen het zonlicht op en gebruiken het om de groene kleurstof chlorofyl aan te maken. En over groen gesproken, planten in je omgeving.

Direct contact met de natuur, planten, daglicht een fijne werkomgeving

Indirect contact met de natuur

Dit prachtig kantoor met natuurlijk mos op het plafond, fractals herhalingen van kurk: foto credit Nordgrona

Wil jij ook in een fijne natuurlijke omgeving werken of wonen?

Ik bedenk oplossingen die inhoudelijk en visueel een verhaal vormen. Daarbij kijk ik verder dan mooie plaatjes en luister ik goed naar de vraag achter de vraag. Een ruimte vullen is geen kunst, maar hoe zorgen we ervoor dat de ruimte gevoedt wordt met biophilic design. Mijn ontwerpstijl spreekt aan bij een groot publiek en sluit aan bij de groeiende behoefte naar biophilic design. (natuurelementen in woon en werkomgevingen) Je kan een afspraak met mij inplannen om te kijken wat ik voor je kan doen! Neem contact op met Katja via de contact gegevens.